Home


Thursday, May 27, 2010

Iklan

Aku tidak tahu kenapa,
tapi kebelakangan ini aku akan ketawa apabila terlihat beberapa iklan di televisyen
ada kala aku fikir iklan itu bodoh
ada kala aku fikir ia murah
ada kala sebab iklan itu memang lucu dan berjaya menarik perhatian aku
samada positif atau negatif

tapi macam mana pun aku tetap akan ketawa apabila melihat iklan

baru-baru ini aku lihat iklan piza
PizzaHut mahu promosi kan keluaran terbaru mereka
memang tidak aku sangka itu iklan piza
aku memang ketawa besar apabila iklan itu tamat

aku memang suka ketawa secara am nya

Wednesday, May 26, 2010

Singapore. I am overjoy!!

I heard that we are going to Singapore
me and my family I meant
and recently,
26th MAY 2010 at around 0840
one of my cousins ask me


"dengar u all nk ke universal studio betul ke?"


can you imagine how excited I am??
it have been so long since I went for any vacation with all my family members there


by the way,
Its the Universal Studio
I may grown up big and all
but I am still a kid inside
but still, to hear that makes me jumped


A sinister and joyful smile is crave at my face.
But I act cool not to get too obvious
so people won't stare at me like I have gone nuts


but still can't wait

formspring.me

I made one recently
around 1 a.m
so here goes nothing
if you got anything to ask
you can ask me here


as they say
"Ask me anything"

http://formspring.me/hafiyhalim

Objectives Unknown..love

"your my bestfriend"

I heard this many times already,
so this should mean that I have loads of BESTFRIENDS around me

but actually I don't have any
I may linger with many kind of people and make friends to countless number of human being
but I do not have any bestfriend around me
although I have a bestfriend since I was in preliminary school but she is not here right now
she is studying abroad thus we got separated for years
but she still says I am her best friend
who knows when we got the chance to meet again

back to where I am saying,
I never mind what people i mix with
I love making friends and that is the truth
when I love someone, I really mean it

but once someone let out from their mouth the above sentence,
things just get hard for me
they say such things but do not actually mean it
cause it never seems that way when I see it

in the end I am just ripped off.
cause, eventually, I would be the one left alone
confused and not knowing what had actually happened.
but yet I am left aside anyways.

although things don't go well
even when they left
I never did hold a grudge to any of them
I never did
because the truth I really love them no matter what they did to me
sometimes I got really hurt in the process,
but never did it change me one bit

like I said I will always love my friend
and I some point I'll do anything for them
it is just I don't get it
why do they said something they didn't mean to me?
why they got to lie to me?
why say it and then just leave?
is it fair to treat people like this?

eventhough I've been all that
I never can let myself to hate any of them
I just simply love them
no matter how they are.
because of what they have said(I beleive in them)
and simply because we're friends

I love all of you all the way through

Tuesday, May 25, 2010

Adult or a Child??

I was brushing my teeth just then
then I remember something that I read long time ago
an adult should have a total of 32 teeth aligned inside their mouth

then I started counting mine
1...2...3...4...5.........................28!

Darn! 28? which means I am not an adult!
so I'm still a kid then


*note: 
I really like to brush my teeth
I love the taste of toothpaste and the smell of mint
I may take some time just brushing my teeth
and also note that is not my mouth up there
I just google the picture

Monday, May 24, 2010

Shhhh.....Reading!! Again!

yes! you read it right.
I'm reading this all over again.
I just like to read, that's all.

Don't just stare, READ with me!

Alami Sendiri

pada suatu ketika(tidak teringat bila)
sedang aku lepak dengan kawan aku,
kami sembangkan banyak pekara
tiba-tiba dia beritahu aku

"kita kalau kawan kena berpada-pada, jangan terlalu rapat sangat"
"biasa-biasa sudah la"

aku memang setuju dengan dia tetapi aku tidak katakan pada dia
aku jawab lain

aku kata
"tapi bukan ke ada pepatah cakap,
kawan biar beribu, musuh jangan dicari"
aku berkata sambil tersenyum

kemudian dia balas kembali

"kau tak paham hafiy, kau tak pernah alami lagi, satu hari nanti mungkin kau paham macam mana erti kehilangan dan erti sebenar dalam persahabatan"

aku senyum lagi,
kemudian beredar

dia kata aku tidak paham
mungkin dia tidak pernah tahu apa aku alami

Sunday, May 23, 2010

Whoa! Hebat!!

Saya mimpi pekara yang menarik semalam
terasa seperti dalam cerita fantasi


teruja aku dalam mimpi itu
tetapi aku tidak pegang apa-apa watak dalam mimpi aku sendiri
aku cuma dapat lihat sahaja
(pelik bukan_macam tengok pawagam)


mungkin aku boleh buat komik dengan mimpi ini







*tentang apakah mimpi itu???
 budak ini tidak cerita pada pembaca??

Wednesday, May 19, 2010

Fakta mengarut sungguh!

Dalam pukul 6 petang
aku mula bertukar mesej pesanan ringkas bersama Khairul Azhan
mungkin terlalu merindui sahabat comel aku ini


aku bertanya lah tetang beberapa pekara
selepas betukaran beberapa mesej pesanan ringkas
aku menerima satu fakta yang pelik


satu falsafah hidup yang tidak pernah aku dengar
dan aku tertanya, bagaimana dia boleh hidup sebegitu
sesungguhnya falsafah hidup ini bukanlah milik Khairul Azhan
akan tetapi orang lain yg di rahsiakan identiti nya


aku tertarik akan falsafah hidupnya
lebih kepada pelik kerana aku rasa ianya sangat bodoh




falsafah yang aku dengar:


"dia hanya berkawan masa 'present' sahaja"


maksudnya,
dia hanya kawan dengan sesiapa pada masa itu sahaja
menjadikan masa lain kamu bukanlah kawan bagi dia


contoh,
kamu bersekolah dengan ia dalam satu tahun,
makna
kamu akan kawan dengan dia di sekolah dalam masa setahun sahaja 

Kite Runner

I read this book a few times already
I read it again recently


For those who never read this book,


The Kite Runner tell a story of Amir, who befriend with his father's servant's son, Hassan.
Hassan have always be a good friend to Amir
but on the other hand, Amir is not like Hassan
Hassan is othen mocked by the other kids due to his naive low standard bacground, the Hazaras.
But never once did Amir back up for Hassan
instead Hassan is the one that had always protected Amir with his stringshot.
to make it short, Amir did a horrrible thing to Hassan when he was being picked by some mean snotty kids-Amir did not help Hassan at all.
Since then their friendship gone wrong.
Guilty for his sins, Amir tried to make Hassan go away.
The story goes as when life gets hard with the rise of the Taliban and war and so on.
Amir flee to America and grown to be adult there with his father.
After the death of his father, he learn the truth about his father's past,
and the truth about Hassan, his half-brother.
Amir struggle to find a way for redemption, 
trough a boy name Sohrab, Hassan's son.






"for you a thousand times over"






it is really a wonderful story of family friendship love and redemption
it shows a massage that there is always a way to be good again


it have been out for quiet some time actually,
but I recommend people reading it


If you are not into reading,
'watch' it instead


The kite runner the movie
it have been released in 2007

Tuesday, May 18, 2010

Orange Cone on the Side of the Road


mungkin aku rindu akan kenangan berada di sini
kenapa ye?

tidak pernah aku letak apa-apa harapan semasa menjejak langkah di di situ
tapi aku merindui saat aku di sana
ternyata bukan sebab belajar kerana aku pemalas


Monday, May 17, 2010

Bebelan hati

x
Ada orang mengatakan saya ini sangat kurus
bila aku tatap hadapan cermin aku terfikir
mungkin mereka benar

tapi apabila aku naek atas penimbang
skala menunjukkan berat aku dalam linkungan 60kg
(blogger enggan memberitahu berat sebenar)

ketinggian aku melebihi 170cm
ini bermaksud aku ada BMI(body mass index) yang normal
akan tetapi itu lebih menjurus ke underweight bagi lelaki dengan ketinggian aku

masalah nyer aku seorang yang kuat makan
jangan cakap lar,
kalau kami keluar dinner bersama keluarga diluar
aku dan bapa tersayang akan mula buka langkah dahulu
berebut atas medan perang yakni penuh dengan gourmet yang menyelerakan

tapi kenapa aku masih begini?
macam mana nak jadi tough kalau begini
*chuckles-lawak sedikit disini


blog ini di inspirasi kan oleh dayah 
setelah kami berbual seketika di MUKABUKU yakni facebook
terima kasih




*mendengar lagu sweet caroline dari David Archuleta
dan Need you now dari Lady Antebellum semasa mem-Blog

Sunday, May 16, 2010

Eh! Awak! Kau!

kebelakangan nie memang agak janggal bagi aku
aku mula reconnect dengan peers lama aku dari sekolah rendah aku


sekolah rendah bantar tun razak (2)


reunion kami akan berlangsung bulan hadapan
insyAllah pada awal Jun nie


aku teruja untuk menemui mereka semua

Observation within desire

On my way back from Kota Damansara, from my dad's friends place, i can't stop looking by the road. Usually when I stare at the road with hundreds of car passing by makes me sleepy but not then. I keep on observing the shinny and not so shinny car as drove by to the opposite direction of where I'm going. I saw a bright yellow Volkswagen BEETLE drove by, and man did that car catch my eyes! Then I saw a bunch of BMW, then  a few mercedes, and a lot of perodua and proton cars. Not to mention the lorries and buses though, they were everywhere every time I observe the road.


I don't actually get it the first time.
but I realized now, that I really wanted a car of my own badly.
Is this a symptom when someone is craving to want a car?


if possible I would like to own one of BMW 5 series
 BMW 535i sedan is expected to be release in 2011
to much to ask?


BMW 5 series 535i


Saturday, May 15, 2010

cerita dahulu berakhir dengan noktah

Tarikh: 14 APRIL 2010
Masa: antara jam 2 hingga 6 petang

hari yang sama ini merupakan hari terakhir kami di suatu tempat
di mana kami raih memori sepanjang satu tahun bersama
bina kenangan manis dan jua kenangan pahit semasa kami rempuh masa yang diberikan
dalam masa itu memang banyak masalah yang aku timbulkan bagi ramai pihak
terutama bagi yang terdekat dengan aku
aku belajar untuk mengenali diri dalam perjalanan satu tahun ini

aku ingat pertama aku mula mengenali semua orang disana
ada yang aku jumpa semasa dalam perjalanan ke kelas, ada semasa di kafe, ada jua semasa belajar dan masa bersantai
tapi yang paling jelas aku ingati ialah semasa pertama kali aku menegur seorang sahabat ini
dia keseorangan masa itu jadi aku panggil budak tu duduk sebelah aku
(dia duduk jarak satu kerusi dari aku, dan kelihatan agak terpingga-pingga)
nampak sangat dia masih belum jumpa dan mendekati orang lain
di situ kami mula berkawan

tapi singkat sahaja kami berkawan,
banyak benda menimpa, banyak dugaan di uji atas kami,
tapi ternyata aku la penyebab utama dia menjauhkan diri
ternyata aku menjengkelkan,

tarikh 14 april 2010
hari terakhir kami

"penting ke ko tahu?'

merupakan SMS terakhir aku terima dari dia

hubungan kami tamat disitu.


Thursday, May 13, 2010

When got to choose

Its hard when you were force on the corner and asked to make choices
Sometime I don't know what to really choose
and i tend to make stupid mistakes


Is it selfish to choose because of our own sake?
Making a decision just to please others?
Is that really okay?


I don't like seeing other people get hurt, especially the one I hold dear
Sometimes, for them I did stupidest thing and ignore myself.
Is that fair??


Its hard to give out the truth. It is also hard to keep lying.


I'm pushed on the side. 
complicated

Friday, May 7, 2010

Ilham menghilang

Sungguh! Malam tadi sebelum tidur, ternyata aku ada banyak benda aku mahu pindahkan dari kepala otak ini ke dalam blog ini
akan tetapi,
selepas terjaga dari tidur keesokkan harinya
aku lantas terlupa

dah sah aku
memang pelupa

Thursday, May 6, 2010

Driven


this is the first car i ever drive in the real road
a toyota RAV4
well an old version of it that is
it is not that hard, in fact it is fun

Abah, you can buy me a car now

Wednesday, May 5, 2010

Album Half Empty

If every part of our life is a book
how much book are their in one life shelve now?
If every meeting we have represent one story,
how does it goes and how is the ending?

I got this many question in my head but I never find the answer that satisfy me enough

But I guess if it is true maybe that book is actually a picture album
You going to open it anytime soon after it's cover is long shut
and maybe then, more picture will be posted in these old album

Tuesday, May 4, 2010

Buku!!

I should really find new books to read on