Home


Saturday, November 28, 2009

ERTI KEHIDUPAN

pernah rase yang apa kite ada tak cukup??
ahaks.
mesti lah! sume orang gitu bukan?

ada banyak benda kite manusia nak tapi atas kelemahan dan kekurangan kite tak dapat realisasikan kesemua impian dan kehendak hati.
aku pown tak kurang jugak.
ada banyak benda aku nak dan idamkan.

tapi, lepas banyak berfikir
aku dapat nampak kelemahan aku.
aku terlalu kejarkan apa yang aku tak dapat sampai aku telupa apa yang ada depan mata. yang dah ada dalam gengaman aku.
bak pepatah: yang di kejar tak dapat, yang di kendong beciciran.
hahaha.
lawak bila aku fikirkan balik.
kenapa kita asyik kejar benda yang kite tak dapatt ea??
maybe sebab kita tak nampak betapa berharganye harta yang kita ada sekarang.
sebab kite TAMAK mungkin.

mugkin sebab kite dah diajar oleh DUNIA begitu.
kita asyik diberitahu yang lebih itu lagi bagus.
besar itu bagus. lagi banyak lagi mewah.
sebab nak lagi banyak, lagi besar, lagi mewah, lagi bagus;
sampai kite lupa apa yang kite nak sebenarnye.

cube ingat balik, masa kite kecil dulu.
duet tak maenkan peranan sangat.
yang penting bagi seorang kanak ialah kegembiraan, erti persahabata, keluarga dan kasih sayang.
kite tak nak jadi macam tu ke??
di mase kita utamakan kegembiraan dari kekayaan dan kuasa??

aku mungkin merepek kat sini.
tapi ini la hakikat kan.
kita tak dapat lari dari semua nie.
tapi kita patut cuba jadi lebih baek dari sekarang.

JADI SEORANG MANUSIA; SEORANG INSAN.

AT THE MOMENT

Recently, its getting quite odd for me.
I don't really know what im doing.
I don't even know what in feeling.
Life is changing its view infront of me.
It's difficult to say but maybe that what happen when we grow.
We see things different but yet parallel to what we have before.
I did many reading this year; 2009
I start learning.
Absorbing everything i can.
Life itself tought me a lot.
Family.
Friends.
We learn from all that.
And we grow.
Its a journey where everyone travels.
We pick up the pieces of our life in between.
We gain experience and memories.
We walk with our emotion alongside;-
ANGER
SORROW
JOY
DEPRESSION
LAZINESS
ENVY
GREED
etc.
We have all this emotions.

But right at the moment I can really exclaim what am I feeling.
I have it, but i don't quite familiar with it.

shocking news!!

Budak-budak matriks semua sudah tahu akan result mereka.
ada yang EXCELLENT!
ada yang OK-OK!
tp ada jugak yang sidikit KECUNDANG!

Aku lak tegolong dalam group OK-OK;
tapi boleh dikatakan aku pown KECUNDANG jugak.
BIOLOGY yang tidak pernah dapat B, kali nie aku tumpas nak kekalkan gred ku.
sayu hati. KECEWA!

Tapi, betapa kecewa dan sedih nyer aku, ada lagi yang lebih menderita.
ada kawan aku sampai dia cakap ini la penamat dia kt matrik.
aku yang ada disebelah nietekejut akan kata-kata sadis nya itu.
Xde la..
aku marah jugak.
dia terus putus asa tanpa befikir panjang.
jadi aku on the spot la 'lecture' dia.
muka dia MURAM je.

Ini semua ujian dari yang maha ber-Kuasa.
aku harap dia dapat besabar..
sebab GAGAL hari nie x bermaksud GAGAL SELAMANYE KAN??

Kawan-kawan aku yang dapat x seberapa tue..
x patut cepat mengalah..
itu cuma melambangkan diri korg lemah jer.
aku cube sampaikan tu kat diorg..
aku arap aku dapat bantu dia...
lagi pown itu la sebab kte jadi KAWAN kan?

Just dont waste our time mourning too much.
There's a brighter future awaits but it won't happen if we don't stand up when we had fallen.

DON'T GIVE UP JUST YET.
BE BOLD. BE BRAVE. BE STRONG.
BE YOURSELF.

Wednesday, November 4, 2009

NOVEMBER

tidak sedar diri rupanyer da november.
banyak peristiwa dan tarikh keramat bulan nie.
at least most of them relate dgn aku ar..

kat matrik da nak mula sem TWO.
kite tgk ramai tak yang pulang...

its a start of a new begining afterall.
I'm better start it new and fresh

Banyak benda da aku pikir,
lepas nie pown da kene act more MATURE dey say..
wonder if I can do dat??

Just wait n see la kot...
Start acting as a grown ups

TIDAK SEMPAT

Makin busy ini hidup.
Nak online laptop rosak..
tidak terpapar apa2 di screen. HITAM je

so tak banyak la entree' ku..
huhuhu
nie pown kebetulan g cyber cafe sbb nak download tutor last minute
ahaks, malu den

Friday, September 18, 2009

SEMALAMAN.SEHARIAN

tidak tido aku dek menatap laptop berjam2!!

tak sangka layan laptop sampai sahor terus!
jd pagi tadi makan dengan agak banyak
(mugkin terlalu lapar tgk laptop)

dan lepas sahor, baru na tido.
tido punya lama, tak ingat dunia.

bgn2 trus da nak masuk zohor
(oh! arie nie jumaat! solat jumaat!)
begegas mandi da sarung baju melayu putih.
get ready nak ke masjid.
ku tunggang skuter ku besama adik.

fuh! naseb baek sempat.
dgr la khutbah..
dapat pahala dgr khutbah.

balik solat.
aisyeh!!
depan laptop lg aku nie??!!

apa nak jadi...
'-.-

HAKIKAT DALAM KETE

Kawan aku penah citer dgn semangat nyer,

"Hafiy bapak ko bawak kete laju dowh!
Meter speed tu da nak cecah 170 dah!!"

"ye ke?? aku x sedar" aku balas.

mmg la aku tak sedar sbb kebanyakan masa,
bila aku da masuk kerete dan dah terkene
hembusan dingin aircond aku mula mengantuk.

Lagi-lagi asyik tengok jalan.
mcm dgr org beceramah..
or mungkin belajar sejarah..

aku jd mengantuk..
lalu aku tidor la...
buat apa nak besengkang mata tengok jalan??
jadi mana la aku nak tau bapak aku bawak laju mana...
hahaha..

SO,
pengajaran nye..
aku dalam kete memang cepat TIDO.
dan memang akan tido.
lelagi apabila melibatkan perjalanan yang jauh!


p/s:
so kalau aku tido dalam kete jgn kaco selagi tidak sampai destinasi.
kalau tak kene maki, melekap tapak kaki di pipi karang.
YOU HAD BEEN WARNED. FEAR MY WRATH OF FURY!

Tuesday, September 15, 2009

Sudah malas SANGAT!

Remember the time if you first step in school???

Where everything seems fresh! And you we're damn exicted bout it??


Well....

I'm on that mood right now..

That time had long passed already..


At the moment,

I'm being too lazy...

I'm not good when I want to sleep at lecture

But eventhough I did not sleep..

Doesm't mean I'm hearing what the lecturer are babling about...

I do other sort of things...

I draw, I disturb the one beside me(sorry EDY!)

In other word...

I'm TIRED to learn!


I'm still in my most worried mode you see....

It's what surrounding me what made me so bummed!


Sometimes I felt like DITCHing this place.

GO home and just SLEEP

Saturday, September 12, 2009

Passion


---TIES---






















nie la kerja ku yang tiada kesudahan.

dis one i call it TIES.
I know it sounded weird.
But this is what I like to do when I dont know what to do.

Leave any comment if you all like.
Hehe..

SEDIH+RISAU GULANA


Kebelakangan ni,
Banyak benda jadi.

Ada kawan aku sakit.
Sebelum ni ada jugak yg sakit,
tp xde la sampai terok kronik sgt.

When it involve a life,
kte manusia mmg x buleh nak argue anything.
It's out of our hands.
Ini semua keja tuhan.
we cant do anything much than just pray.

Tp kan, IF I was given a chance to take that pain away from that friend of mine,
I'll do it.
I'll go to what ever it takes me.

huhuhuhu(T.T)
Aku harap dia get well soon.


DAH xde semangat da.
Risau sgt2!!!
Da xde bend nak ckp da.
MOOD: terlampau sedih!!

Dah Dekat!!

Wah aisyeh!!
Pressure! Pressure!
Huhu=.="

UPS da lepas....
puasa pown da nak abis..
RAYA pown dah menghampiri.
tp pd mse yg sama...
PSPM menhantui!!

pERGH!!!
Risau daku dibuatnya.
periksa da nak dekat,
tp blaja nyer malas.
Apa la nak jd dgn budak nama hafiy nie..

alamak ai..!!
Mcm mana la nak dapt atas 3.7 nieh??

Xpe, kwn aku dah gertak aku da..
tp mmg btol la ckp dier..
kalau aku give up, kat mana la aku nak pergi.

USAHA! USAHA!

Friday, July 31, 2009

At The Moment



This is what I've been reading.
I just read a few; but I LOVE IT!
I need to find its' DVD right away..
but I think i wouldnt make it..
huhuhu...
Next time la...

COLOURS OF TRUTH

How sweet it is or How bitter it is;THE TRUTH??



Pretty isn't it??

Heh! A colourful rose.

Life too can be that colourful.

Just like cookin'; just need some few ingredients to match an awesome delish taste. A one of a kind dish called hapiness.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ok here's the thing,

I got a friend(well everbody got friends!) but this is his part of the story.

He were DAMN worried about his place.

I must say a situation which people believe to be stuck between something.

And yup! He's stuck between two friends.

One is his best friend and a close friend of his.

I told him not to worry so much though but sometimes we all get scared right??

And that friend of mine is an ordinary human being too.

BUT he was already tied by his feet.

What I'm trying to deliver is he already got a bestfriend.

And his principal is to stick to only one bestfriend.

It's his way of life. So no comments!!

Well, another friend of his in his college, a close friend of his.

They grew font to each other but my friend here can't take him as his bestfriend.

He would backstab his far away bestfriend.

SO he tells me about it. So i told him to tell him the truth!

And he did.Well at first it was a bogus! Seems like a mistake to told him the truth.

So i said;


"let him be... if he really does appreciates and love you. He'll come back for you even he knows he cant be you bestfriend."

And eventually it did.


----------------------------there's more--------------------------------------------------------



One day he send one particular message to this newly close friend of his.


the massage(apon traslation);


A black rose of the enemy

A pink rose of a special friend

A yellow rose of a friend

An orange rose of a caring person

A white rose of a bestfriend

A red rose of love


Which one were meant for me??


(SO, that's how the message would looks like in my MIND!!)


Then he got a reply;


PINK ROSE


-------------------------------------------------------------------------------------------------


For now on he had a happy life with all his friends.

He got a bestfriend.

And one close friend that love him a lot.


I envy him.

But mostly I'm happy for him.

And I told you so..

He'll come back to you.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


If i meant the message to whom people I know readin this..

Which rose would you gave me??


From someone important;
I was given a yellow rose.

but it's a gift, so I'll wait for the time to see this flower bloom.

Thursday, July 30, 2009

KesalahanKu, Kebodohan Manusia Biasa.



KesalahanKu, KebodohanKu.




Kesilapan manusia yang agak besar;

Bukan sebab mereka bodoh! Tp hakikat mereka membodohkan diri mereka sendiri.

Ketahui akan jawapan tetapi masih ragu-ragu terhadap kebenaran.

Kesalahan terbesar kita manusia:

megulangi kesalahan lama.


Kadang memang begitu bukan??

Manusia memang lakukan kesalahan atas kebodohan sendiri.

Sedimikian dengan diri ini juga; Hafiy pown lakukan kesilapan.

Tetapi, diri ini tetap lakukan kesalahan yang sama berulang kali.

Akan tetapi tidak ada pernah terlintas dalam hati ini ingin lakukan pekara yang menyakitkan hati, menjengkelkan, ataupun untuk mengenakan sesiapapun.


Kadangkala, kita cuma mahukan kepastian dan kebenaran.

Disebabkan apa yang belaku di masa silam, seseorang boleh jadi takut akan masa hadapan.

Dan diri ini mahu mereka tahu yang owg sangat risau dan takut akan kehilangan lagi.

Dan disebabkan itu diri ini asyik lakukan kesalahan yang sama.

Dan jikalau ada yang terkilan akan perbuatan diri ini;

owg minta maaf sangat-sangat.


Manusia kadang-kadang memang BODOH.

Kita semua mahu lindungi apa yang kita sayang.

Mahu beri mereka KEBAHAGIAAN.


Dan disebabkan itu saya dikatakan BODOH.




Wednesday, July 29, 2009

SMOKIN SMOKIN

seorg sahabat pernah beritahu daku;


"I'm a smoker"

lantas aku pun bertanya;
"mengapa kamu memberitahu saya sedemikian?"
(dialog reka kembali)
kemudian beliau meReply, katanya,
beliau teringat yg aku ini benci sama smokers.
Aku ketawa tanda geli hati. Ternyata statement beliau memang lucu.
Beliau pelik dengan reaksi ku.
Dan beliau bertanya la WHY???

Aku pown membalas;
Aku memang tidak suka sama rokok.
(lagi2 asap rokok; its killing me of every breath i inhale)
Tapi aku tidak pernah pun mengatakan aku benci pada orang yang menghisap rokok tersebut.
Tapi aku cukup tidak suka the act of they doing it.
Sebab jikalau saya membenci mereka semua;yakni smokers.
Bermaksud saya benci juga keluarga saya dan sahabat saya yang mengunakan rokok.
Dan jikalau semua itu benar, kurang la sahabat daku sebab aku kawan dengan ramai smokers.

Selapas menerima jawapanku..
Aku rase beliau tersenyum..
Lalu menjawab;
BETUL JUGE TU.

Monday, July 27, 2009

In Every Song

You know what??

The phrase;music in yourself

Everyone got a song of thier own right?

A sad song
A happy song
A peacefull song
A dramatic song
A lonely song

anything we can think off,
to be precise anything we FEEL.

People(singers and song composer) made their song from what happen and what they feel.
In other words they are expressing themselves in somehow, so many ways.

In someway, we leave by that.
We somehow can relate the songs with our lives.

Take an example;
Plain White T's beautiful song;1234
Spread the love! Just hearing it make us wanted to be love.
literally.

How about;
The man who can't be moved from The Script
Waiting for love one.
This song make you DETERMINED!


Hahahahahahahahahaha!!
These example I have it from a friend.
I mean it apply to my friend.

If you ever came across this my friend well im sorie
but,
keep on having FAITH!

Sunday, July 26, 2009

Moment of Waiting

Each TIME
Each DAY
Each SECONDS
Each MOMENT

There always things we waited in life
There always SOMETHING.

and I too waited for something.
SOMEONE to be precise!

Each and every day..
From DAYS to WEEKS
From WEEKS to MONTHS
and from MONTH until YEARS.

I'll wait for HER.
A dear friend of mine.

DREAMS

a moment to think about...

wat a dream meant to one person's life???

its just the state of mind rite??
but sometimes they seem so real...

then...
how nightmare came haunting u then???
that IS still a dream..
only a bad kind lar...




FRANKLY, I dont know wat Im blabbering craps about..

THE TRUTH

  1. At least 2 people in this world love you so much they would die for you.
  2. At least 15 people in this world love you in someway.
  3. The only reason anyone would ever hate you is because they want to be just like you.
  4. A smile from you can bring happiness to anyone, even if they don't like you.
  5. Every night, SOMEONE thinks about you before they go to sleep.
  6. You mean the world to someone.
  7. If not for you, someone may not be living.
  8. You are special and unique.
  9. Someone that you don't even know exists, loves you.
  10. When you make the biggest mistake ever, something good comes from it.
  11. When you think the world has turned its back on you, take a look: you most likely turned your back on the world.
  12. When you think you have no chance of getting what you want, you probably won't get it, but if you believe in yourself, probably, sooner or later, you will get it.
  13. Always remember the compliments you received. Forget about the rude remarks.
  14. Always tell someone how you feel about them; you will feel much better when they know.
  15. If you have a great friend, take the time to let them know that they are great.

"For every ending there's a new beginning; for every memory there's a dream ahead."

Saturday, July 11, 2009

Jolly Ho!

Ngehehe..
Its have been how many month now??
What 5???
But it seems my blog got nothing in it!

Guess I'm starting it now...
Im still new, so , I dont really know what to say..
What to tell..
What to share..
boo hoo...

LEt see..
Im now in KMM
a.k.a Malacca Matriculation Collage.
and I loving every moment in here..
I means what is there NOT to love??
Life's SHORT
so better cherish everything before it all slipped away, right??

Friday, February 6, 2009

thats life alright!

Have u ever ask yurself,
how can a simple mistake,ruins everything?
Have u ever cried,
when the person that u loves,
cant believe,
the things that you've done,
but still u keep it as a big secret?
Have u ever question why does the good thing u did,
is seems like a worse thing to the others?
Sometimes you may ask urself,
"I should tell him/her bout this!"
but u keep afraid of hurting them even more.
istead u will keep asking them,
to keep on having faith on u.
its like, the-secret-that-should-never-be-told,
but sooner or later they still know it aite?
u cried in the night,
ur heart is restless,
ur head feeling dizzy,
ur got fainted,
but still,
u keep on holding on,
just bcoz of the one-day-will-come-happiness,
just becoz of u love them...